Başvuru Şartları Nelerdir?

Doçentlik Başvuru ŞartlarıDoçentlik başvuru şartları, eserlerle birlikte elektronik ortamda Üniversitelerarası Kurula yapılır. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 24. Maddesine göre Doçentlik başvuruları, Üniversitelerarası Kurulca belirlenen takvime göre yılda en az iki kez yapılır.  Doçentlik Yönetmeliğinde ise Üniversitelerarası Kurul tarafından başka bir tarih belirlenmedikçe doçentlik başvurusu, yılda iki kez olmak üzere Mart ve Ekim ayının yirminci günü başlayıp, en geç ilgili ayın son çalışma günü mesai saati bitimine kadar yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Başvuruda sunulan eserlerin incelenmesinden önce başvuru yapabilmek için belirlenen standart ön yeterlilik şartlarının bulunması gerekmektedir. Bunlar ise;

(1) DOKTORA veya UZMANLIK veya SANATTA YETERLİLİK ŞARTI: Bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak gerekir.

(2) YABANCI DİL ŞARTI: Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezî bir yabancı dil sınavından en az elli beş puan veya uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak; doçentlik bilim alanının belli bir yabancı dille ilgili olması halinde ise bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek gerekir.

(3) YETERLİ SAYI VE NİTELİKTE ÖZGÜN BİLİMSEL YAYIN VE ÇALIŞMALAR YAPMAK  ŞARTI: Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından her bir bilim veya sanat disiplininin özellikleri dikkate alınarak belirlenecek yeterli sayı ve nitelikte özgün bilimsel yayın ve çalışmalar yapmak gerekir. Başvuru Kriterleri Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından her bir bilim veya sanat disiplininin özellikleri dikkate alınarak çıkarılmıştır.

01

Makale
1A, 1B, 1C kategorisindeki yayınlar

02

Kitap
Uluslararası veya Uluslararası Kitap Editörlüğü veya Bölüm Yazarlığı

03

Bilimsel Toplantı Faaliyetleri
Bilimsel Toplantı Faaliyetlerine ait tebliğler ve katılım belgeleri

04

Proje Görevleri
Projede görev aldığınıza ve/ya projenin devam ettiğine ya da tamamlandığına dair kanıtlayıcı belge

05

Eğitim Öğretim Faaliyetleri
Dersin tarafınızdan verildiğine dair Üniversiteden onaylı yazı

06

Atıf
Yayınlarınıza yapılan atıflar

08

Öğrenim Belgesi
Diploma/Geçici Mezuniyet Belgesi / Uzmanlık Belgesi

09

Yabancı Dil Bilgisi
ÖSYM ve YÖK’ün yaptığı yabancı dil sınavlarından alınan yabancı dil puanı için belge yüklenmesi istenmemektedir